Veel gestelde vragen bromfiets rijbewijs (categorie AM)


Hoe kom ik aan een rijbewijs AM?

Vanaf uw zestiende verjaardag mag u met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Een rijbewijs AM is dan wel verplicht. Zo'n rijbewijs heeft u voor het leven. Maar u moet er wel eerst de benodigde examens voor behalen.
U kunt theorie-examen doen vanaf 15,5 jaar. Enkele maanden daarvoor kunt u al wel een examendatum reserveren. 
Daarnaast moet u het praktijkexamen bromfiets(of het aparte praktijkexamen voor brommobiel) behalen.
Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs.

Het praktijkexamen voor de bromfiets en dat voor de brommobiel zijn twee verschillende examens. Slaagt u voor het praktijkexamen brommobiel, dan mag u alleen rijden in een brommobiel. Voor het besturen van een bromfiets of snorfiets moet u een praktijkexamen bromfiets afleggen.

Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van uw brommobielrijbewijs naast het huidige  theorie-examen voor de bromfiets ook slagen voor een praktijkexamen. Het praktijkexamen is ingevoerd om het aantal ongelukken met bromfietsers en brommobielrijders te verminderen en de veiligheid te vergroten. 
Er is een apart praktijkexamen voor de bromfiets en een apart examen voor de brommobiel. Slaagt u voor het praktijkexamen brommobiel, dan mag u alleen rijden in een brommobiel. Voor het besturen van een bromfiets of snorfiets moet u een praktijkexamen bromfiets afleggen.

Na het behalen van het bromfiets theorie-examen, kan je bij de gemeente een rijbewijs AM aanvragen.

Mensen die in het bezit zijn van een rijbewijs A of B, kunnen bij verlenging van het rijbewijs de categorie AM op het nieuwe rijbewijs bij laten schrijven.

Het CBR verkoopt geen leermiddelen. Leermiddelen zijn te koop via am-rijbewijs.nl

Wat moet ik doen als mijn bromfietscertificaat is gestolen of als ik hem ben verloren? Duplicaten worden niet meer door het CBR verstrekt. Wie zijn of haar bromfietscertificaat verliest, moeten naar het gemeentehuis om een rijbewijs AM aan te vragen. Een uitzondering op de regel zijn mensen aan wie door de gemeente geen rijbewijs AM kan worden afgegeven. Voor hen wordt tot 1 oktober 2009 nog een duplicaat aangemaakt bij het CBR.Voor het aanvragen van een rijbewijs AM heb je je certificaatnummer nodig. Omdat de gemeente dit nummer niet kan nazien, kun je dit nummer bij het CBR opvragen.De vrijstellingsregeling die bestond voor personen die geboren zijn vóór 1 juni 1980 is per 1 oktober 2006 vervallen. Iedereen die na 1 oktober 2006 een rijbewijs AM wil behalen en niet in het bezit is van een bromfietscertificaat of een rijbewijs A of B, moet het bromfietsexamen afleggen.

Wat moet ik meenemen om in buitenland een bromfiets te kunnen huren?  Dat ligt er aan om welk land het gaat. Als het om vakantie gaat, weet de reisorganisatie meestal het antwoord.In Griekenland moet je volgens de wet in het bezit zijn van een rijbewijs A. De Nederlandse regeling dat je in Nederland met je rijbewijs B op een bromfiets mag rijden kent Griekenland niet. Hoewel een verhuurder meestal wel akkoord gaat met een Nederlands rijbewijs B, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk wordt gesteld zonder dat hij schuldig is. Zorg daarom in Griekenland voor een geldig rijbewijs AM of een bromfietscertificaat.

Hoe lang na het behalen van het bromfietsexamen kun je het rijbewijs AM ophalen bij de gemeente? Zes maanden. Daarna zul je opnieuw theorie-examen moeten doen (en daarvoor moeten slagen natuurlijk).